שמורת מסאי מארה
שמורת מסאי מארה היא כנראה בין השמורות המוכרות ביותר באפריקה בכלל ובקניה בפרט, ולא בכדי – השמורה מזמנת למטיילים בה הצצה על טבע פראי ובתולי שיד אדם כמעט ולא נגעה בו, כמו גם הזדמנות לחזות באחת מתופעות הטבע המרהיבות ביותר בעולם – החציה של נהר המארה ברגע השיא של עונת הנדידה הגדולה.
הכנו עבורכם סקירה קצרה על השמורה. קריאה מהנה!
שמורת מסאי מארה השוכנת כ-270 ק"מ לערך מניירובי בדרום מערב קניה לאורך הגבול עם טנזניה ונחשבת לאחת השמורות המוכרות ביותר בקניה קיבלה את שמה הודות לשבט המסאי השוכן במשך מאות שנים בכפרים המנקדים את האזור הסובב את השמורה. משמעות המילה מארה בשפת המסאי היא חברבורות, ואכן, כשתגיעו למקום תגלו כי המראה הנגלה בפניכם של הסוואנות המצהיבות המשובצות בשיחים ועצים ירוקי עד נראים כמעין חברבורות קסומות. תפקידה המקורי של השמורה, אשר הוקמה בשנת 1948 ונקבעה במקור על שטח של כ- 520 קמ"ר, היה לשמש כמקלט לחיות בר. בשנת 1961 הורחב שטח השמורה לכמעט 2000 קמ"ר, ובהמשך, קיבל חלק מהאזור מעמד של שמורת טבע לאומית. כיום, עומד שטח השמורה על כ- 1500 קמ"ר.
במה מתאפיינת שמורת הטבע מסאי מארה?
שמורת מסאי מארה, יחד עם שמורת הסרנגטי שבטנזניה, יוצרות את המערכות האקולוגיות הייחודיות והמופלאות ביותר שיש ליבשת אפריקה להציע, כמו גם, כנראה, את חוויית הספארי המושלמת, שכן מגוון בתי הגידול שבשטחה מהווים בית לשלל טורפים, למעלה מ-95 מיני יונקים ו-570 מיני ציפורים ססגוניות. אם יתמזל מזלכם, במהלך טיולכם בשמורה תוכלו לזהות את "חמשת הגדולים" – אריה, נמר, פיל אפריקני, קרנף צר-שפה הנדיר ובאפלו, עדרי היפופוטמים ותנינים הרובצים בנהר המארה ונהר טאלק, מיליוני גנו, אנטילופות מסוגים שונים, תנים, צבועים, צ'יטות, ג'ירפות, נשרים, חסידות והכחל הלילכי – הציפור הרשמית של קניה, כולם חולקים בהרמוניה יחסית את שטחי המחיה עם בני המסאי. עיקר בעלי החיים מתרכזים בחלקה המערבי של השמורה, שכן באזור זה האדמה פורייה יותר וקיימים מקורות מזון זמינים יותר עבור בעלי החיים.
מהם החודשים האידיאליים לביקור בשמורת מסאי מארה, או בקיצור, מהי הנדידה הגדולה?
גנו, טופי, זברות וצבי תומסון נודדים בהמוניהם מדי שנה במהלך החודשים יולי-אוקטובר מאזור הסרנגטי שבטנזניה אל שטחיה של שמורת מסאי מארה, וזו בוודאי התקופה המומלצת ביותר לטיול ספארי בשמורה. מדי שנה סביב חודש יולי הגנו, יחד עם הזברות והאנטילופות, עוזבים את מישורי הסוואנות של הסרנגטי, אותם כילו במהלך החודשים שקדמו לכך, ונעים צפונה בחיפושם אחר מזון ומים, בתופעה שמכונה "הנדידה הגדולה". תופעה זו נחשבת לאחת המרשימות ביותר בטבע, שכן במהלכה כ-1,300,000 גנו, 500 אלף צבי תומסון, 200 אלף זברות ועוד עשרות אלפי פרסתנים יוצאים להרפתקה מלאת אתגרים בסופה רק החזק שורד. החיזיון המסעיר והמרגש ביותר במהלך תקופה זו נצפה בנהר המארה, עת המוני בעלי החיים מנסים לחצות את נהר המארה הרוחש תנינים וטורפים נוספים המחכים לשעת כושר לתפוס להם את ארוחת הצהריים.
עם זאת, נוסיף ונאמר כי ניתן לבקר בשמורה ולהתרשם מהנוף הייחודי שלה ומבעלי החיים השוכנים באזור לאורך כל השנה.
האם ניתן לטייל בשמורה לבד?
שמורת מסאי מארה הנה שמורה גדולה, ועל אף שניתן לרכוש מפות של השמורה, אלו יוכלו לסייע בהתמצאות כללית בלבד באזור, ועל כן – רצוי מאוד לטייל בשמורה במסגרת של סיור מאורגן, או עם מדריכי טיולים פרטיים. בנוסף, בשמורה קיימים חוקי התנהגות מסוימים, כמו למשל איסור נהיגה לאחר השעה שש וחצי בערב, איסור על הדלקת אש בתחומי השמורה, איסור יציאה מהרכב וכדומה. בשמורה קיימים פקחים (בדומה לשמורות טבע במקומות אחרים בעולם), ועבירה על אחד או יותר מחוקי השמורה, עלולה "לזכות" את המטייל באזור בקנס בגובה של כ- 2000 שילינג או באיסור להיכנס לשמורה. בחירה בסיור מאורגן או מדריך טיולים מנוסה יוכלו להבטיח כי תוכלו ליהנות מכל מה שיש לשמורה להציע באופן הבטוח והטוב ביותר, ומבלי להיגרר לקנסות מיותרים.
כיצד כדאי להיערך לקראת הטיול?
לקראת הטיול בשמורה, רצוי להיערך באופן הבא:
- חיסונים: כאמור, שמורת הטבע מסאי מארה ממוקמת באפריקה, ולכן, טרם הטיול, מומלץ לעבור סדרת חיסונים על פי המלצת הרופא. בדרך כלל, החיסונים הניתנים לקראת טיסות לאפריקה הם חיסונים נגד צהבת, פוליו, טיפוס, טטנוס, קדחת צהובה ודלקת קרום המוח. כמו כן, רצוי לקבל טיפול מונע למחלת המלריה טרם הטיסה, ולהצטייד בתרופות נגד מלריה. למידע נוסף יש לפנות לאחת ממרפאות המטיילים הפזורות ברחבי הארץ.
- ויזה: על בעלי דרכון ישראלי להוציא ויזה לאפריקה, שעלותה 50 דולר (מדובר בתהליך מהיר ופשוט, האורך כיומיים-שלושה).
- תרופות בסיסיות: בדומה לטיול בכל מקום אחר בעולם, רצוי להצטייד בתרופות בסיסיות (כמו למשל אקמול) ותיק עזרה ראשונה.
- ביטוח נסיעות.
- ציוד בסיסי, בגדים נוחים, כובע, קרם הגנה, ספריי נגד יתושים ונשנושים למהלך הנסיעות הממושכות בג'יפ.
- משקפת
- מצלמה טובה עם עדשה איכותית
שפה ומטבע
השפות הרשמיות בקניה הן סווהילית ואנגלית – שהינה גם השפה הכתובה, ואותה מדברים רוב התושבים באזור. המטבע בקניה הינו שילינג קנייתי, אשר שוויו מוערך בכמאית הדולר. על אף שברוב המקומות ניתן לשלם בדולרים, רצוי להצטייד גם במטבע המקומי. ניתן לקחת דולרים ולהמיר אותם במקום, או לחילופין, להשתמש בכרטיס אשראי בינלאומי, אשר יאפשר לכם להוציא כסף בכספומטים הנמצאים באחת מהערים הגדולות שבקניה. ממליצים לכם לשאת עמכם שטרות דולר אחד כדי שתוכלו לתת תשר לנותני השירות בלודג'ים, שירותים ציבוריים ועוד.
רוצים לחוות את הספארי הפראי בקניה? ללחצו כאן לטיול לקניה
רוצים לראות מקרוב את תופעת הטבע הנדידה הגדולה? לחצו כאן לטיול מאורגן בעקבות הנדידה הגדולה
בכל שאלה ובקשה צרו עמנו קשר
ונשמח לסייע בטלפון בין השעות
20:00-8:00: 03-744-4422
במייל: info@my-trip.co.il
או דרך הטופס הבא>