תיירות אקולוגית
תיירות לא יכולה להיות ברת קיימא באופן מוחלט מכיוון שלכל תעשיה יש השפעות על הסביבה. אך היא כן יכולה לשאוף להיות תיירות אחראית וירוקה יותר וידידותית לסביבה, לטבע ולאדם. בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מעדיפים לטייל ברחבי העולם במסגרת של תיירות אקולוגית, אז מה זה בכלל אומר? הכל בכתבה שלפניכם.
מהי תיירות אקולוגית?
מייגן אפלר-ווד, אחת מהחלוצות המשפיעות בתחום, הגדירה ב – 1990 מהי תיירות ברת קיימא: "תיירות אחראית לאזורים טבעיים, ששומרת על הסביבה ומשפרת את רווחתם של האנשים המקומיים".
אך המונח עצמו הוטבע עוד לפני כן, בשנת 1987, על ידי אדריכל מקסיקני, הקטור סאבלוס לסקורן, שהשתמש בו כדי לתאר תיירות המורכבת מנסיעה לאזורי טבע לא מופרעים יחסית, או לא מזוהמים, במטרה ספציפית ללמוד, להתפעל וליהנות מהנוף, מצמחי הבר ומבעלי החיים בהם, כמו גם מכל ביטוי תרבותי קיים (הן בעבר והן בהווה) שנמצא באזורים אלה.
חשוב להבין שכיום תיירות ירוקה היא לא רק טיולים שנעשים בתשומת לב ובשמירה על הטבע ועל חיות הבר בלבד, אלא כאלו שמאפשרים גם הטבות לאנשים המקומיים המתגוררים במרחב המתוייר.
ד"ר מרתה האני שגם היא עוסקת שנים רבות בתיירות בת קיימא הרחיבה את ההגדרה: "תיירות אקולוגית זו תיירות אחראית לאזורים טבעיים השומרים על הסביבה, שמקיימת, חברתית וכלכלית, את רווחתם של האנשים המקומיים, ויוצרת ידע והבנה באמצעות פרשנות וחינוך של כל המעורבים (כולל צוות, מטיילים ותושבי הקהילה)".
תיירות מסוג זה שונה מאד מחוויית התיירים שנוסעים למטרות שונות כמו: בטן/גב על חופים מרהיבים, סיורים אורבניים בערים יפות, תיירות אתגרית כמו טיפוס על הרים גבוהים ועוד. זוהי תיירות שהעקרונות שלה קוראים לחוויה הוליסטית של כל מי שמשתתף במסע עם אחריות הדדית לסביבה ולאדם.
עקרונות הליבה של תיירות אקולוגית
- בניית מודעות סביבתית ותרבותית – חינוך הוא היבט מרכזי של יוזמות תיירותיות אקולוגיות עבור מקומיים ומבקרים כאחד. רוב המאמצים מתמקדים בשיפור המודעות, רגישות לסביבה המתויירת והבנת ההשפעה של התיירים על המקומות בהם הם מבקרים.
- תכנון מסלולים עם השפעה אקולוגית נמוכה – תכנון טיול שלא רק ממזער את טביעת הרגל הפחמנית השלילית שתיירות כללית משאירה בדרך כלל על הסביבה, אלא גם יוצר השפעה חיובית ככל הניתן. לדוגמה: הגבלת מספר המשתתפים בקבוצות הטיול או שימוש במקורות אנרגיה חלופיים בזמן הטיול.
- סיפוק הטבות פיננסיות למקומיים – תיירות אחראית אמורה לספק הטבות כספיות לתושבי המקום המתוייר, אם באמצעות דמי כניסה, תשלום הוגן למדריכים מקומיים, תמיכה בעסקים מקומיים, שיתוף כמה שיותר תושבים במערך התכנון, ההכנות והטיולים עצמם, ותרומות.
האגודה הבינלאומית לתיירות אקולוגית (The International Ecotourism Society) מפרקת את העקרונות ל-8 המלצות:
- לצמצם למינימום השפעות פיזיות, חברתיות, התנהגותיות ופסיכולוגיות;
- לבנות מודעות וכבוד סביבתיים ותרבותיים;
- לספק חוויות חיוביות הן למבקרים והן למארחים;
- לספק הטבות כספיות ישירות לשימור;
- ליצור הטבות כספיות הן לאנשים המקומיים והן לתעשייה הפרטית;
- להעביר למבקרים חוויות שעוזרות להעלות את הרגישות לאקלים הפוליטי, הסביבתי והחברתי של המדינות המארחות;
- לתכנן, להקים ולהפעיל מתקנים בעלי השפעה סביבתית נמוכה;
- להכיר בזכויות ובאמונות הרוחניות של הילידים בקהילה ולעבוד בשיתוף איתם ליצירת העצמה.
היתרונות של תיירות אקולוגית
בכל פעם שבני אדם מקיימים אינטראקציה עם בעלי חיים או עם הסביבה, יש סיכוי לקונפליקט בין אדם לטבע, בין אדם לאדם, או להשפעות שליליות אחרות; עם זאת, הרעיון של תיירות כזאת היא לקיים אותה מתוך כבוד ואחריות, ולייצר הזדמנויות באזורים מוגנים.
- מספקת הכנסה לקהילות מקומיות – תיירות ברת-קיימא יכולה לתמוך בהפחתת העוני על ידי מתן תעסוקה בקהילות מקומיות, וביצירת אמצעי פרנסה נוספים או חלופיים.
- מגנה על מערכות אקולוגיות טבעיות – תיירות ירוקה מציעה חוויות טיול ייחודיות המתמקדות בטבע ובחינוך, עם דגש על קיימות והדגשת מינים בסכנת הכחדה. זו תיירות שמשלבת שימור עם קהילות מקומיות ונסיעות ברות-קיימא, תוך הדגשת עקרונות (ותפעול) שממזערים את ההשפעות השליליות וחושפים את המבקרים למערכות אקולוגיות ולאזורים טבעיים ייחודיים. כאשר תיירות כזאת מנוהלת בצורה נכונה היא יכולה להועיל הן למטייל והן לסביבה.
- מציעה הזדמנות להבין את הטבע – ג'יין גודול אמרה: "רק אם נבין, יהיה לנו אכפת. רק אם אכפת לנו, נעזור. רק אם נעזור, כולם יינצלו". קשה להבין משהו שלא ראינו במו עינינו, ותיירות אקולוגית נותנת למטיילים את ההזדמנות לצבור חוויות חדשות באזורי טבע תוך למידה על הבעיות העומדות בפניהם. היא מאפשרת לחנך ילדים לטבע, ועשויה ליצור דורות חדשים של אוהבי טבע שיום אחד יכולים להפוך לשומרי טבע בעצמם. אפילו מבקרים מבוגרים עשויים ללמוד דרכים חדשות לשפר את טביעות הרגל האקולוגיות שלהם.
תיירות אקולוגית ברחבי העולם
כיום ניתן לחוות תיירות ירוקה אקולוגית ביעדים רבים ברחבי העולם. לדוגמה, תיירות אקולוגית בדרום מזרח אסיה היא ללא תחרות בכל הנוגע למגוון הנופים והתרבויות האתניות. מדינות בדרום מזרח אסיה מציעות שפע של אטרקציות וחוויות תיירותיות אקולוגיות, כמו טיולי הרים, שייט בנהרות, תצפית על בעלי חיים, הרפתקאות בג'ונגל ומפגשים תרבותיים. וייטנאם למשל מציעה מגוון רחב של חוויות לתייר האקולוגי.
תיירות אקולוגית בוייטנאם
לווייטנאם יש מערכת ביולוגית עשירה מצפון לדרום עם 3,000 ק"מ של קו חוף טרופי, מטבח מעולה ותרבות מרתקת. המדינה היפה הזו מחכה למטיילים שיבואו לחקור אותה. וייטנאם היא ביתם של אלפי מיני פרחים ובעלי חיים. לכן, הרעיון של פיתוח בר קיימא משחק חלק עצום בחופשה ידידותית לסביבה.
התיירות בווייטנאם מפורסמת גם בזכות היסטוריה המדהימה, נופים פנטסטיים וגסטרונומיה מצוינת. המגוון העשיר של חיות הבר בווייטנאם מרשים: ניתן למצוא יותר מ – 310 יונקים, 296 זוחלים, 162 דו-חיים, 2,000 דגים ימיים, כ – 890 מיני ציפורים, ויותר מ – 850 מיני רכיכות יבשה. בווייטנאם ישנם 30 פארקים לאומיים הפרוסים מהאזורים הצפוניים ועד לקצה הדרומי ברחבי המדינה. ו – 8 אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו.
בוייטנאם התחילו יוזמות שונות לקידום תיירות אקולוגית כבר בשנת 1997. כמו למשל בפארק הלאומי Cat Tien שמציע המון הזדמנויות לתיירות אקולוגית. קומונת טא לאי ממוקמת באזור החיץ של הפארק ומשמשת כביתם של קבוצות מיעוט אתני במחוז דונג נאי. הקומונה מאפשרת לתיירים אקולוגיים ליהנות משהייה בבקתת מא במבו (Ma bamboo) המסורתית. החוויה כוללת פעילויות, מטבח וייטנאמי והרפתקאות טבע ציוריות תוך שמירה על הכללים של תיירות אחראית ומכבדת.
פרויקט זה סיפק למקומיים קורסי הכשרה שונים, כולל בישול, הדרכה, אירוח תיירותי, ניהול עסקים וסדנאות בשפה האנגלית; הוא גם צייד אותם במיומנויות תיירות חיוניות ונתן להם את הביטחון להיות מעורבים יותר בתיירות בווייטנאם.
תיירות אקולוגית באפריקה
דוגמה נוספת היא אפריקה, שגם בה ניתן למצוא מגוון יעדים לתיירות אקולוגית. הנופים הפתוחים העצומים של אפריקה, החי והצומח המרתקים וחיות הבר הייחודיות תמיד משכו תיירים. עם זאת, משמעות הדבר הייתה גם תנועה רבה, אשר לאט אבל בטוח גבתה מחיר מהסביבה. מכיוון שאפריקה היא אחת היבשות הבודדות שעדיין יש לה מרחבים פראיים בתוליים, זה רק הגיוני שיש להגן עליה באמצעות תיירות אקולוגית לטובת היבשת והתושבים המקומיים.
על המדרונות המעורפלים והמיוערים של רכס הרי וירונגה בפינה הצפון מערבית של רואנדה שוכן הפארק הלאומי וולקנו, ביתה של כמחצית מאוכלוסיית גורילות ההרים בעולם. זהו אחד מיעדי התיירות האקולוגית הטובים ביותר באפריקה. בתור אחד הפארקים עם המגוון הביולוגי ביותר באפריקה, הפארק הלאומי וולקנו מתגאה גם בסימפוניה של שירת ציפורים עם למעלה מ – 180 מיני ציפורים המתגוררים ביער הצפוף.
גם הפארק הלאומי יער קיבאלה הוא אחד מיעדי התיירות הירוקה ההרפתקניים ביותר באפריקה. הוא ידוע בעיקר בזכות ספארי טיולי שימפנזים ובשל המספר הגבוה ביותר של פרימטים מגוונים במזרח אפריקה. למעלה מאלף שימפנזים חיים בקיבאלה, כמו גם 12 מינים אחרים של פרימטים. הפארק הוא כעת אזור שימור לגורילות ההרים. לכן צריך להשיג אישורים מיוחדים לפני הביקור.
לחוות חיות בר בסביבתם הטבעית היא עדיין אחת החוויות המדהימות ביותר בספארי בבוצואנה. שייט על נהר הזמבזי הזורם למפלי ויקטוריה, או הליכה על האי צ'יף, מציעים תצפיות מעולות על חיות בר. לספארי בוצואנה כעת, יותר מתמיד, שמירה על איכות הסביבה הפכה לעדיפות עליונה.
אזור הפארק הלאומי צ'ובה קיבל את אחת מהרמות הגבוהות ביותר של הסמכות לתיירות אקולוגית בבוצואנה. כל רכבי השטח שלהם הם 100% חשמליים ורק 5% מהפסולת שלהם מושלכת לאתר הטמנה מקומי. כל המים בקמפינגים מטופלים וממוחזרים באתר, ו – 70% מהכוח של האכסניה מגיע מהמפעל הסולארי שלהם.
בנסיעה לדלתא של האוקוונגו, רוב המחנות מופעלים על אנרגיה סולארית. חלק מאזורי הקמפינג מתוכננים כך שברגע שהם נארזים, לא נשאר להם זכר; כך הסביבה נותרת ללא פגיעה.
כדי לתמוך בקהילות המקומיות, הקמפינגים מעורבים בפרויקטים קהילתיים כמו בתי ספר ומרפאות. תוצרת טרייה נרכשת גם מחקלאים מקומיים.
רוצים להפוך לירוקים יותר? קבלו 10 טיפים לתייר האקולוגי
רוצים גם אתם להפוך לירוקים יותר ולשמור על הסביבה בזמן שאתם מגלים עולם? ריכזנו עבורכם 10 טיפים איך להיות תייר/ת ירוק/ה יותר:
1 – לארוז מעט – אורזים מעט על מנת להקל על העומס זה גם חוסך כסף על דמי כבודה וגם מגדיל את יעילות הדלק של המטוס. מומלץ לארוז פריטים שניתן לכבס בכיור ומתייבשים במהירות כך שניתן ללבוש אותם מספר פעמים במהלך הטיול שלך.
2 – לחסוך במים – להתקלח קצר יותר, לסגור את הברז תוך כדי גילוח וצחצוח שיניים, ולעשות שימוש חוזר במגבות למשך מספר ימים.
3 – לשמור על האנרגיה – לכבות אורות כשעוזבים את אזור הלינה, וכמובן אם יש, גם את החימום/קירור.
4 – לצמצם את השימוש במה שניתן – כמו למשל להשתמש בבקבוק מים ללא BPA שאפשר למלא מחדש, להשתמש רק בחפיסת סבון אחת עבור כיור ומקלחת, להחזיר עלונים ומפות לאחר שמסיימים להשתמש בהם.
5 – לקנות מקומי ככל הניתן
6 – לא להשאיר פסולת באף מקום – לקחת שקית לאיסוף אשפה. זו דרך מצוינת לשמור על הסביבה נקיה ולמנוע מחיות הבר לאכול אשפה.
7 – להיות מטייל, לא תייר – לנסות להשתלב בסביבה, לשהות בה, ללמוד אותה, להכיר ולכבד את תושביה, ולא רק לעבור על פניה.
8 – להקדיש זמן גם להכרת האוכלוסייה המקומית, המוזיקה, האמנות והמטבח, ולכבד מסורות מקומיות. לחלק מהתרבויות יש מסורות שונות משלך; חשוב להבין ולכבד את מנהגי המקום.
9 – לשקול להחזיר משהו לקהילה אליה מגיעים – מדינות מתפתחות זקוקות מאוד לצרכים בסיסיים שרוב האנשים לוקחים כמובנים מאליהם. טיול מעניק לך חוויה ייחודית שנשארת איתך לשארית חייך. בתמורה, מומלץ לשקול להחזיר משהו, כמו להביא ציוד לבית הספר לסיורים שבהם אתה יודע שתתקשר עם המקומיים.
10 – לקנות חכם – לקרוא תוויות ולשאול שאלות כמו 'ממה עשוי הפריט הזה?' בכל העולם אנשים מוכרים פריטים העשויים מעצים קשים שאינם ברי קיימא, מינים בסכנת הכחדה וחפצים עתיקים. אפשר להצביע עם הארנק על ידי סירוב לקנות אותם.
אולי יעניין אותך גם
בכל שאלה ובקשה צרו עמנו קשר
ונשמח לסייע בטלפון בין השעות
20:00-8:00: 03-744-4422
במייל: info@my-trip.co.il
או דרך הטופס הבא>