איסלנד – תופעות טבע עוצרות נשימה
הטבע של איסלנד טומן בחובו חלק ממופעי הטבע היפים ביותר בעולם, לכן קל להבין מדוע איסלנד הפכה לאחד מיעדי הטיולים המובילים. הכנו לכם סקירה קצרה על כמה מתופעות הטבע המדהימות ביותר באיסלנד.
טיול לאיסלנד טומן בחובו מסע בין לגונות קרחונים נוצצות, מעיינות חמים מבעבעים ומפלים רבי עוצמה – המוארים בכל עונה על ידי הזוהר הצפוני או על ידי שמש חצות. הכנו לכם סקירה קצרה על כמה מתופעות הטבע המדהימות ביותר באיסלנד. קריאה מהנה.
הזוהר הצפוני
האורורה בוראליס (Aurora Borealis), המכונה גם בשם "הזוהר הצפוני", הוא מופע של אור צבעוני המופיע בשמיים כאשר חלקיקים אשר טעונים חשמלית משתחררים מהשמש ומתנגשים בגזים האטמוספריים של כדור הארץ. אורות אלו מופיעים סביב הקטבים המגנטיים של חצי הכדור הדרומי וכן הצפוני, אזור המכונה אזור אוראורלי. אורות הזוהר הצפוני, או האורורה כפי שהיא מכונה בעולם, היא ההצגה הטובה והגדולה ביותר של הטבע, אשר מהווה מוקד משיכה למטיילים מכל העולם, המגיעים לקוטב הצפוני במטרה "לצוד" את התופעה. אלו שחזו בעצמם באורות הצפון, מספרים על חוויה עוצרת נשימה של פעם בחיים, ואף הגדירו אותה כ"משאלה הטובה ביותר שכל מטייל יכול לבקש".
שמש חצות
כאשר הזוהר הצפוני נעלם מהעין וחודשי החורף מתחלפים בחודשים החמים, השמש עולה כדי למלא ולצבוע את השמים בגווני ורוד סגול. תופעת שמש חצות מתרחשת סביב מעגלי הקוטב מדי קיץ. כאשר היא נמצאת בשיאה סביב חודש יוני, למעשה, בתופעה זו האזורים הללו חווים אור שמש 24 שעות ביממה כשהשמש זורחת ללא הפסקה גם לאורך כל הלילה. איסלנד, בהיותה קרובה מאוד לחוג הארקטי, נהנית מהקסם של שמש חצות ממאי ועד אוגוסט. באזורי הצפון, השמש זורחת על קו האופק במשך כל הלילה, בעוד שבאזורי הדרום היא צוללת מעט מתחת לקו האופק. כל המדינה חווה זריחות ושקיעות מפוארות – שבהן גווני זהוב וורוד צובעים את השמים – תופעות שלעיתים נמשכות כל הלילה. אם מזג האוויר מאפשר זאת, צפייה בתצוגה היפה הזו היא חוויה שמימית. צאו לטיול בשעות הלילה המאוחרות כדי לראות את השמש מכיוון שהיא אף פעם לא שוקעת באמת.
קרחוני ענק ומערות קרח
כאשר 11% משטחה הכולל של איסלנד מכוסה בקרח, אין ספק שהיא נחשבת לגן העדן האולטימטיבי לנופים קרחונים. ניתן למצוא את כיפת הקרח הגדולה ביותר באירופה באיסלנד יחד עם מספר קרחונים קטנים יותר. רוב הקרחונים של איסלנד מסתירים הרי געש פעילים מתחת ליריעות הקרח שלהם. ה-Eyjafjallajökull המפורסם, ששמו מתייחס גם לקרחון וגם להר הגעש הקבור תחתו, הוא דוגמה מצוינת לכך. הקרחונים של איסלנד אוגרים גם עדויות להתפרצויות געשיות שהתרחשו לפני מאות ואף אלפי שנים. שכבות של אפר מכל התפרצות נלכדות בקרח וכתוצאה מכך הקרחונים של איסלנד זוכים לטקסטורות וגוונים שחורים. רבים מהקרחונים נגישים יחסית, מה שמאפשר לאיסלנד להציע מבחר גדול של מסלולי הליכה לצד קרחונים למבקריה. גם ביקור בתוך אחת ממערות הקרח במדינה תזכה אתכם בחוויה מעולם אחר – מערות קרח נוצצות כמו יהלום וצלולות כמעט כמו מראה, ובזכות כך נוצרת אווירה סוריאליסטית שלא ניתן לחוות בשום מקום אחר. מערות קרח הן פלאים קצרי מועד שקורסים בכל קיץ בעוד שמערות חדשות נוצרות בכל חורף. במהלך העשורים האחרונים הקרחונים של איסלנד נמסים, ולפי מדענים, רובם עשויים להיעלם לחלוטין בתוך 50 עד 100 השנים הבאות. אם אתם מבקרים באיסלנד בחורף – אל תפספסו את החוויה הטבעית יוצאת הדופן הזו.
בריכות גאותרמיות ו"הלגונה הכחולה"
אף חוויה לא זהה לחוויית טבילה במעיינות החמים של איסלנד באמצע טבע שומם ופראי. באיסלנד יש אינספור מעיינות חמים אקזוטיים כמו גם בריכות גיאותרמיות מעשה ידי אדם. ניתן למצוא את שניהם במקומות מדהימים והם לעתים קרובות מציעים הרגעות אל מול נופים עוצרי נשימה. הלגונה הכחולה למשל היא המעיין החם המוכר ביותר באיסלנד, והיא אף זכתה בתואר "תופעת טבע" ברשימת 25 פלאי תבל של הנשיונל ג'יאוגרפיק. זהו אגם חם הנראה מרחוק בצבעי תכלת זוהרים ומקרוב בצבע ומרקם של חלב לבן וחמים הממוקם באמצע שדה לבה סוער. המים שלו הם תערובת של מים מתוקים ומי ים שהם עשירים בצורה יוצאת דופן בסיליקה ומינרלים. מרכיבים ייחודיים אלו טובים מאוד לעור ואף עוזרים לחלק מהאנשים הסובלים ממחלות עור כמו פסוריאזיס. הלגונה הכחולה משמשת כספא ברמה עולמית וכוללת מתקנים מודרניים ושירותים נוספים רבים כגון עיסויים בתוך המים, סאונה, חדרי אדים ואזור מנוחה. מלבד הלגונה הכחולה, ישנן מאות בריכות שחייה גיאותרמיות בכל רחבי איסלנד כאשר 14 מהן ממוקמות באזור ריקיאוויק הבירה. רחצה גיאותרמית היא ה-דבר באיסלנד והיא חלק מחיי היומיום של המקומיים. אל תוותרו על זה כשאתם מבקרים באי!
גייזרים ומעיינות חמים
לאיסלנד יש כאמור אינספור אזורים גיאותרמיים פעילים עם מספר רב של מעיינות חמים מבעבעים ובעלי פעילויות וולקניות מדהימות אחרות. למעשה, המדינה מקבלת את רוב האנרגיה שלה מתחנות כוח גיאותרמיות. במהלך הטיול שלכם באיסלנד, אל תפספסו את ההזדמנות לצפות במופע של כמה מהגייזרים התוססים של איסלנד. איסלנד היא ביתו של הגייזר הגדול והמפורסם ביותר בעולם, הגייזר שעל שמו נקראים כל הגייזרים האחרים בעולם – ארץ הפלאות הגיאותרמית של עמק Haukadalur. כשהיה פעיל, הגייזיר הגדול יכול היה להתפוצץ ולהתפרץ באמצעות מים חמים 150-200 מטר לאוויר – די מרשים! למרבה הצער, הגייזר אינו פעיל היום כפי שהיה בעבר. הפעילות האחרונה שלו התקיימה בשנת 2016. אבל היא עלולה להתפרץ שוב בכל עת. ליד הגייזר הגדול נמצא אחיו הקטן, הנקרא- סטרוקור. גייזר זה הוא פעיל בהרבה מאחיו הגדול, הוא מתפרץ כל כמה דקות ונותן מופע של פעם בחיים. הוא יורה סילון מים שיכול להגיע ל- 30-40 מטר ! מחזה מדהים שאסור לפספס!
המפלים
מתוך כל האטרקציות הטבעיות של איסלנד המפלים שבה הם ללא ספק המרשימים והאהובים ביותר. תיירים תמיד המומים מכמה המפלים של המדינה יפים ופוטוגניים. כל אחד מהמפלים מתהדר בתכונות הייחודיות שלו, בזכות מפלים מרשימים אלו, איסלנד יכולה בקלות להיות מועמדת כיעד הטיול הטוב בעולם עבור חובבי מפלים. אחת התכונות הטובות ביותר של המפלים באיסלנד היא שקל מאוד לטייל בהם ולגשת אליהם וחלקם כל כך קרובים זה לזה שאפשר לבלות יום שלם בביקור במפלים. נראה שבכל תחנה שאנשים עושים על כביש הטבעת של איסלנד, יש מפל מפואר שאפשר לחקור אותו. המפלים המפורסמים ביותר הם Seljalandsfoss ו-Skógafoss בדרום איסלנד. שניהם ממוקמים ממש ליד כביש הטבעת, במרחק של כחצי שעה נסיעה זה מזה. גובה שניהם כ-60 מטר . Seljalandsfoss הוא בעל זרם חלש יותר אבל בקיץ אפשר ממש ללכת מאחוריו בעוד Skógafoss הוא הרבה יותר רחב, הרבה יותר חזק, ואפשר לטפס עד לראשו לתצפית גבוה עליו. מפל ענק נוסף הוא Gullfoss, הממוקם במרחק של כשעתיים נסיעה מהבירה ומספק נוף עוצר נשימה. באיסלנד יש גם את המפל החזק ביותר בכל אירופה, דטיפוס Dettifoss. המדינה מתהדרת גם ב-Svartifoss, מפל ממוסגר בעמודי בזלת שחורים. המפל השני בגובהו נמצא במרחק של שעה נסיעה ועוד שעה הליכה מרייקיאוויק. בקיצור יש כל כך הרבה מפלים מרתקים לחקור באיסלנד, לכו לראות כמה שיותר מהם!
הרי הגעש
עם 32 הרי געש פעילים באיסלנד, אין פלא שהיא נקראת ארץ הקרח והאש. התפרצות געשית מתרחשת בממוצע כל 4-5 שנים באיסלנד. ההתפרצות האחרונה התרחשה בהר הגעש Fagradalsfjall הנמצא כ-30 קילומטרים מדרום מערב לבירה רייקיאוויק. מדובר בהר געש שהיה רדום במשך כ-6,000 שנים, עד שהתפרץ במרץ 2021, אז, נהר של לבה החל לזרום מסדקים געשים שנפערו בו סמוך להר וממנו החלה לזרום לבה. ההתפרצות הזו מתרחשת עד היום ומדענים טוענים שהיא יכולה להמשך אפילו כמה עשרות שנים! אל תפספסו את ההזדמנות הנדירה הזו לתצוגה המרהיבה ביותר של עולם הטבע. גם אם לא יתמזל מזלכם לראות התפרצות געשית חיה בזמן הביקור שלכם, מספיקה עמידה ליד הר געש פעיל בשביל להרגיש את כוחו האדיר של הטבע. גם אם הוא לא מתפרץ כרגע, אפשר להתפעל מכמה סימנים מדהימים של פעילות עכשווית כמו זרמי לבה מוצקים, קיטור הנפלט מהאדמה, מערות לבה, וניתן אפילו לרדת לבטן של הר געש רדום!
מתכננים טיול באיסלנד? הנה 7 האתרים שאסור לפספס באיסלנד
אולי יעניין אותך גם
בכל שאלה ובקשה צרו עמנו קשר
ונשמח לסייע בטלפון בין השעות
20:00-8:00: 03-744-4422
במייל: info@my-trip.co.il
או דרך הטופס הבא>