דתות בהודו
הודו הממוקמת בדרום מזרח אסיה היא אחת המדינות הגדולות בעולם וידועה גם כדמוקרטיה הגדולה בעולם. היא גם משמשת בית לאוכלוסיה השנייה בגודלה בעולם (אחרי סין) עם יותר מ-1.3 מיליארד תושבים. תושביה של הודו יוצרים מגוון אנושי מרתק וייחודי – בתרבות, בסגנון החיים, בשפה, וכמובן גם בדת. לפניכם סקירה קצרה של הדתות ועולם הרוח במדינה מיוחדת זו.
מאת יוסי טיבי
הודו, תת היבשת העצומהבדרום-מזרח אסיה, היא בית לכ-1.4 ביליון איש ואישה, המהווים כמעט שישית מאוכלוסיית כדור הארץ כולה ומשתייכים למגוון מוצאים אתניים ודתות. בעוד ש-94 אחוזים מאנשי דת ההינדו בעולם חיים בהודו עצמה, ישנם מאמינים רבים המשתייכים לדת האיסלם, הנצרות, הסיקיזם, הבודהיזם ועוד. לרוב ההודים, האמונה היא דבר חשוב- כך בסקר שנערך בשנת 2015 התגלה כי שמונה מתוך עשרה הודים טענו כי הדת היא גורם מאוד חשוב ומשמעותי בחייהם. אז יצאנו לבדוק את הדתות הבולטות והמעניינות ביותר בהודו, וניסינו להכיר אותן קצת יותר לעומק.
הינדואיזם
ההינדואיזם היא הדת המרכזית ועם האוכלוסייה הגדולה ביותר בהודו, עם למעלה מ-80% מאוכלוסיית המדינה. זו אחת הדתות הקדומות ביותר בעולם, והיא נפוצה כמעט אך ורק בהודו. הדת רואה את קיום האל בכל דבר בחיים. ההינדואיזם החלה להתפתח סביב השנים 5,000-10,000 לפני הספירה, אך שמה של הדת ניתן לה במאה ה-12 על ידי פולשים מוסלמים. מקורו במילה "סינדהו" המתייחס לאנשים שגרו מעבר לנהר האינדוס. בהינדואיזם קיימים למעלה מ30 מיליון אלים ואלות, כל אל בעל תפקיד ומשמעות אחרת. עובדה זו הופכת את ההינדואיזם לדת עם הכי הרבה אלים מבין כל הדתות הקיימות כיום. הדת מקדשת חיות רבות ואחת החיות הקדושות ביותר לדת זו היא הפרה, שאין לאכול מבשרה. אחת המראות הנפוצים בהודו הוא של פרות המשוטטות באין מפריע ברחובות הודו הסואנים. הדת קידשה מאז ומעולם את נהר הגנגס ההודי, ועד היום נוהרים אליו מיליוני מאמינים בכל שנה כדי לרחוץ בנהר ולנקות את חטאיהם.
כאמור, הדת מאמינה בכך שכל היצורים החיים קדושים מכיוון שכל אחד הוא חלק מן האלוהים, ולכן יש להתייחס אליהם בכבוד ובחמלה, במיוחד מאחר והנשמה יכולה להתגלגל מחדש לכל צורת חיים שהיא. ההינדואיזם מלא בסיפורים המתייחסים לבעלי חיים כאלים, ולכן מרבית ההינדים הם צמחוניים. גם לעצים לנהרות ולהרים יש נשמות ולכן יש לכבד אותם ולדאוג להם. ההינדים תמיד האמינו בסגולה של חיים פשוטים וצנועים, ומומלץ בדת לא לצבור יותר מידי עושר. האדם המכובד ביותר בהינדואיזם הוא הסאדו, נזירים הודים חכמים החיים מחוץ לחברה הרגילה, ביערות או במערות, או חיים חיי נוודים. ההינדים מדגישים כי אושר אמיתי נובע מבפנים ולא מדברים חומריים או חיצוניים. ולכן אינם במרדף אחר מוצרים חומריים ועושר, אלא במרדף לגלות את הטבע הרוחני והשלווה הפנימית שבתוכם.
איסלאם
האסלאם היא הדת השנייה בגודלה בהודו. המקומות הבולטים בהם מתיישבים ההודים האסלאמיים הם רג'אסטאן וקשמיר. ועל אף ההיסטוריה הבעייתית של ההודים עם המוסלמים, כיום הם חיים בשלום ושקט יחסי באזורים בהם מקדש ומסגד יכולים להיות האחד ליד השני. רוב המוסלמים הם סוחרים, ורובם אינם מסוכסכים עם העם הישראלי. האסלאם הגיע לראשונה לחופה המערבי של הודו יחד עם סוחרים ערבים כבר במאה השביעית.
בודהיזם
מרבית ההודים הבודהיסטים יושבים בצפונה של המדינה. הודו היא למעשה הארץ שבה התחיל הבודהיזם; גאוטמה סידהארתה בודהה, היה נסיך הודי אשר התגורר לרגלי הרי ההימליה והתווה את העקרונות הראשיים של הדת. דת הבודהיזם שגשגה בהודו במשך שנים רבות ובעיקר בימיו של הקיסר אשוקה לפני כאלפיים שנה. מטרתה העיקרית של הדת היא הפחתת הסבל האנושי של הפרט, ותרגול והתפתחות רוחנית המובילה לתובנה לגביי הטבע האמיתי של המציאות. בעצם הבודהיזם שם דגש על יכולותיו של הפרט להגשמה עצמית ללא התערבות אלוהית, או כח עליון כלשהוא. שיטות בודהיסטיות רבות כמו מדיטציה לדוגמא משמשות כאמצעים לשינוי האני הפנימי ולפיתוח תכונות של מודעות, טוב לב וחוכמה. לאורך אלפי שנים יצרה הבודהיזם מסלול אשר אלו הבוחרים בו בסופו של דבר מגיעים לשיא בהשכלתם ולרמתו של בודהה עצמו. מאחר והבודהיזם לא כולל את הרעיון של סגידה לאל או לכוחות עליונים, אנשים רבים לא רואים בו כדת במובן הרגיל והמערבי. עקרונות הייסוד בלימוד הבודהיזם הם פשוטים: שום דבר אינו קבוע או יציב, לכל פעולה יש השלכה, שינוי הוא אפשרי.
כדת, הם אינם תובעים שטח או מדינה. אך פסלי בודהה בגדלים ובצורות שונות מציפים את הדרכים ואת המקדשים באזורים בודהיסטים. בהודו ישנם כמה אתרים בודהיסטים ושרידים של מקדשים מן העבר, בנוסף, הדלאי לאמה אשר היה ראש הבודהיזם הטיבטי, הנהיג קהילה גולה בצפון המדינה.
סיקיזם
זוהי דת מונותיאיסטית המאמינה באל אחד שנמצא בכל מקום. מקור מושבם הוא בחבל פונג'ב בהודו. מספר הסיקים בעולם מגיע ל-23 מיליון מאמינים, אשר רובם הודים. הסיקיזם ממזגת יסודות מדת ההינדו ומדת האסלאם יחד. הדת נוסדה במאה ה-15 על ידי הגורו נאנק שנחשב לאב הרוחני של הסיקים. רוב הסיקים הם אנשים משכילים דוברי אנגלית התופסים משרות גבוהות בעסקים ובשלטון. אחד המאפיינים הבולטים של הסיקים הם סממנים חיצוניים כדוגמת המטפחת שאוספת את שיערם של הגברים הנקראת טורבן. כאמור הסיקים מאמינים באל אחד שנמצא בכל מקום, ויחסיו של המאמין עם האל מתרחשת אך ורק באמצעות תיווכו של הגורו באמצעות מצוות ומדיטציה. גורו נאנק כלל בתורתו לא רק חוקים וטקסים דתיים, אלא גם משנה חברתית מפותחת: שוויון חברתי, דחיית מבנה הקאסטות ההודי המסורתי, דאגה לכל חברי הקהילה וחלוקת משאבים.
אולי יעניין אותך גם
צור קשר
BOARDING PASS
בכל שאלה ובקשה צרו עמנו קשר ונשמח לסייע בטלפון:
03-7444422
במייל:
info@my-trip.co.il
או דרך הטופס הבא
>>