טור 10 בסדרת מחשבות מהשטח
אם הייתי צריך לבחור את המשפט הכי נפוץ שאני שומע מלקוחות בשנתיים האחרונות, הוא כנראה היה: “ליאור, אנחנו רוצים חוויה, לא רשימת מקומות”. זה מדהים לראות איך המטייל/ת הישראלי/ת משתנה לנגד עינינו – במיוחד בתחום טיולי האיכות והיוקרה. הפעם רציתי לנתח את השינוי הזה לא כמשווק, אלא כמי שמלווה מאות קבוצות ורואה את התנהגות המטיילים בזמן אמת.
העולם כבר רווי – ואנחנו מחפשים משמעות פעם, טיסה לחו”ל הייתה אירוע נדיר ומרגש. היום, כמעט כל ישראלי/ת כבר ביקרו ב5-10 מדינות לפחות. אחרי שסימנו “וי” על היעדים הקלאסיים, המטיילים מחפשים משהו אחר: הם מחפשים עומק, משמעות, מפגש אנושי אמיתי. הם כבר לא יוצאים מהבית רק כדי לצלם – הם יוצאים כדי להרגיש.
מה נשאר לגלות בעידן האינסטגרם? פעם היית מגלה מקום דרך העיניים שלך. היום, הכל כבר צולם מכל הזוויות ב-TikTok ואינסטגרם. אז מה נשאר ייחודי באמת? מה שאי אפשר להעביר בפריים אחד: החיבור האנושי הבלתי אמצעי, השקט המוחלט, ההקשבה לתרבות והסיפורים שמאחורי הקלעים. זה עומק שאף תמונה מושלמת לא יכולה להחליף.
מטיילים רוצים להאט – לא למהר העולם שלנו נהיה מהיר ותובעני מדי, וזה גורם לאנשים לרצות בטיול את ההפך הגמור: פחות יעדים ביום, יותר זמן איכות בכל נקודה, ויותר מרווח נשימה בתוך המסע. אנחנו עוברים ממסע כמותי לחוויה פנימית עמוקה יותר. זו מגמה חזקה שאנחנו רואים במדינות כמו טנזניה, יפן, אוגנדה ודרום קוריאה. המטייל של היום לא מסתפק רק בלראות נוף יפה; הוא רוצה להבין מה הוא רואה, לשמוע את ההיסטוריה שעיצבה את המקום ולפגוש את התרבות המקומית מקרוב.
לכל יעד יש תדר ומשמעות משלו המטיילים היום מבינים שמדינות שונות מעניקות חוויות רגשיות שונות לגמרי. טנזניה מציעה טבע חי ודינמי; יפן מביאה איתה סדר, שקט ותרבות עתיקה; וייטנאם וקמבודיה הן שיעור באנושיות; ואוגנדה היא המפגש עם הפראי. בתוך המורכבות הזו, המדריכים הטובים הפכו להיות הערך האמיתי – הם אלו שמתווכים את המציאות והופכים אותה לסיפור שנשאר איתכם הרבה אחרי החזרה הביתה.
אני מרגיש שאנחנו נמצאים בתקופה שבה אנשים מחפשים שוב חיבור. לא רק לראות יעד – אלא להבין אותו. לא רק לטייל – אלא להכיר באמת. וזה בדיוק מה שהוביל אותי לבנות טיולים עם דגש על עומק: מסעות שמחזירים לאנשים את היכולת לעצור, להקשיב ולהיות חלק מסיפור גדול יותר. בעיניי, זה הערך הכי גדול שטיול יכול לתת.