הר הקילימנג’רו – אל ההר הגבוה ביותר באפריקה
טיפוס על הר הקילימנג'רו, ההר הגבוה ביותר ביבשת אפריקה, וההגעה לסוף לפסגתו בגובה של 5,895 מטרים מעל פני הים, היא חוויה בלתי נשכחת המתאימה לילדים ומבוגרים כאחד. הכנו עבורכם סקירה קצרה על ההר המרשים ואפשרויות ההגעה אליו . קריאה מהנה!
הר הקילימנג'רו (Mount Kilimanjaro), המתנשא לגובה של 5,895 מטרים מעל פני הים, הוא ההר הגבוה ביותר ביבשת אפריקה. הקילימנג'רו הוא הר געש רדום, שכן המומחים טוענים כי לא קיימת סכנה של התפרצות וולקנית מלוע ההר, ולדברי המקומיים שגרים באזור ההתפרצות האחרונה הייתה לפני כ-170 שנה.
פסגתו של הר הקילימנג'רו מושלגת באופן תמידי וניתן לראות את ההר ממרחקים עצומים. פסגת ההר המושלגת מהווה ניגוד מרהיב וייחודי לסביבה הצחיחה מסביב, ולאקלים החם באזור. כדאי לדעת כי רוב שטחו של הר הקילימנג'רו נמצא בצפון טנזניה, וחלק ממורדותיו הצפוניים של ההר שוכנים בקניה. לכן, יש מספר אפשרויות לטפס ולהעפיל להר הקילימנג'רו מקניה ומטנזניה. קיימים 7 מסלולי טיפוס עיקריים המובילים לפסגת ההר, כאשר מיטיבי לכת יכולים לבחור במסלולים הקצרים אך הקשים יותר, בעוד למתחילים מומלץ לבחור באחד המסלולים הארוכים אך המתונים יותר.
מידע כללי על הר הקילימנג'רו
הר הקילימנג'רו הפך ליעד תיירותי מבוקש ופופולרי בקרב תיירים מכל קצוות תבל, ביניהם גם ישראלים רבים. כ-35,000 תיירים מטפסים על ההר מדי שנה, כאשר רובם אינם מטפסי הרים מקצועיים ומנוסים. ניתן לפגוש במסע הטיפוס לפסגת ההר תיירים צעירים, מבוגרים, ילדים, נשים וגברים. ההר הגבוה באפריקה מצית את דמיונם של רבים, אך כדי לטפס על ההר כדאי להתחיל באימוני כושר כמה שבועות לפני הטיפוס, וחשוב לרכוש ציוד מתאים, לרבות חולצות מנדפות זיעה, נעלי הליכה המיועדות לטיפוס הרים, מקלות הליכה ותרמיל נוח.
מיטיבי לכת המנוסים בטיפוס על הרים גבוהים יכולים לשאת את התיק על גבם, אך רוב התיירים נעזרים בשירותי הפורטרים (סבלים מקומיים) הנושאים את הציוד האישי, מזון וציוד נוסף. ההעפלה לפסגת ההר אפשרית במספר מסלולים, כאשר הטיפוס לפסגת ההר נעשה בשלבים כדי להסתגל לגובה ולחמצן הדליל. כדאי לרכוש בבית מרקחת בישראל כדורים נגד מחלת גבהים, כך ניתן יהיה לסיים בהצלחה את המסע בלי לסבול ממחלת גבהים המחייבת ירידה מההר.
7 מסלולים לפסגת הקילימנג'רו
כדי להעפיל לפסגת הר הקילימנג'רו יש לבחור אחד מתוך 7 מסלולי טרקים: מרנגו (Marangu), מצ'מה (Machame), למושו (Lemosho), רונגיי (Rongai), שירה (Shira), אומבווה (Umbwe) והמסלול המעגלי הצפוני (Northern Circuit Route).
על מנת לבחור את המסלול האידאלי עבורכם, מומלץ להתייעץ במומחים ליעד ולטיפוס הרים. לפניכם כמה פרמטרים שיעזרו לכם לעשות את ההשוואה בין המסלולים השונים, לצד פירוט על כל אחד מהמסלולים:
- דרגת הקושי של מסלול הטיפוס לפסגת ההר
- אורך המסלול ומספר ימים נדרש
- עונה רטובה או יבשה
- מספר המטיילים במסלול
- מצב בריאותי וכושר גופני
- פתרונות לינה בדרך
- נוף במסלול
מסלול מרנגו (Marangu)
זהו המסלול הקלאסי ואחד הפופולריים ביותר בקרב המטיילים. מסלול זה זכה לכינוי מסלול קוקה קולה בגלל המדרון המתון באופן יחסי והאפשרות ללון בבקתות נוחות ומאובזרות היטב. למעשה, זהו המסלול היחיד בו ניתן ללון בבקתות בדרך, כאשר ניתן להעפיל לפסגת ההר תוך 5 ימי הליכה. עם זאת, רוב המטיילים שבוחרים במסלול זה שוהים יום נוסף כאשר מגיעים לגובה כדי להתאקלם ולהתרגל לתנאים באזור הגבוה, רגע לפני הטיפוס המאומץ לפסגת ההר.
מסלול מרנגו מתאים למי שיש בידו זמן מוגבל ומעוניין לכבוש את פסגת ההר בזמן קצר יחסית של 5 ימים. זהו גם מסלול מועדף ומומלץ בעונה הרטובה בגלל האפשרות לישון בבקתות נוחות במקום לינה באוהלים על קרקע לחה וקרה.
ראוי לציין כי הטיפוס מעלה לפסגת ההר והירידה חזרה מתקיימים על אותו נתיב, לכן יש המעדיפים לבחור מסלול אחר בו מטפסים בנתיב אחד ויורדים מטה בנתיב שונה. כמו כן, בגלל הפופולריות של מסלול מרנגו יש לעתים צפיפות בשבילי ההליכה, בעיקר כאשר השבילים הופכים לצרים ככל שמתקרבים לפסגה.
מסלול מצ'מה (Machema)
גם מסלול מצ'מה נחשב לאחד המסלולים הפופולריים ביותר בקרב המטיילים. הוא קשה וארוך יותר בהשוואה למסלול מרנגו, לכן מסלול זה מתאים במיוחד לבעלי אופי הרפתקני המעוניינים להתמודד בכבוד במסע לעבר פסגת ההר הנערך על מדרון יחסית תלול. כמו כן, מסלול זה מיועד בעיקר למיטיבי לכת ולמטיילים מנוסים שכבר טיפסו על פסגות של הרים גבוהים יחסית.
בשנים האחרונות מטיילים רבים בוחרים במסלול מצ'מה בגלל האתגר הפיזי ובעיקר בגלל הנוף המרהיב הנשקף לאורך הדרך. תחילת המסלול בצדו הדרומי של הר הקילימנג'רו, כאשר הוא עובר מתחת לשדה הקרח במדרונות הדרומיים של ההר ולאחר מכן הנתיב מוביל מעלה לעבר הפסגה. רוב המטיילים משלימים את ההעפלה לפסגת ההר ב-6 עד 7 ימים.
בגלל פופולריות המסלול, כדאי לדעת כי בעונת התיירות עשויה להיות תנועה מוגברת של מטיילים במסלול זה, לכן כדאי לברר נקודה זו לפני בחירת מסלול זה או אחר.
מסלול למושו (Lemosho)
המסלול מתחיל בצד המערבי של ההר, כאשר הוא חוצה את מישור שירה ולאחר מכן מעפילים למחנה שירה. בחלק זה תנועת המטיילים אינה רבה לכן זוכים לשהייה בחיק הטבע כמעט לבד. בהמשך המסלול מתחבר למסלול מצ'מה ואז תנועת המטיילים רבה יותר. לאחר מכן מטפסים דרך מגדל לאבה ועוברים דרך המסלול המעגלי הדרומי. משך המסלול הוא 6-8 ימים, זהו אחד המסלולים היפים ביותר מאחר וזוכים למראה פנורמי מרהיב ועוצר נשימה על שני צדי ההר. כדאי לדעת כי כ-85% מהמטיילים במסלול זה מצליחים לסיימו.
מסלול שירה (Shira)
המסלול מתחיל בצד המערבי של ההר, כמו במסלול למושו, אך המטיילים מגיעים ברכב עד לשער שירה, שכן השער ממוקם במרחק קצר יחסית מרכס שירה. כבר ביום הראשון למסלול מטפסים לגובה של 3,600 מ', ולנים במחנה סימבה. בהמשך, המסלול מתחבר למסלול למושו, וממשיכים להעפיל על המסלול המעגלי הדרומי. זהו מסלול יפה וייחודי, עם זאת בגלל קו ההתחלה הממוקם בגובה רב עלולים חלק מהמטיילים לסבול מסימפטומים שונים המאפיינים את מחלת הגבהים כבר במהלך היום הראשון לטיפוס מאחר והגוף לא מתרגל לתנאי הגובה. למעשה, המסלול מומלץ בעיקר למטיילים שבטוחים כי גופם יעמוד בתנאים הנדרשים לנקודת ההתחלה הגבוהה.
מסלול רונגיי (Rongai)
זהו המסלול היחידי שמתחיל בחלק הצפוני של הר הקילימנג'רו, קרוב לגבול עם קניה. משך ההעפלה לפסגת ההר הוא 6-7 ימים. מדובר במסלול יפה עם תנועת מטיילים יחסית דלילה, אך הנוף בחלקים מסוימים פחות יפה בהשוואה למסלולים המתחילים בצד המערבי של ההר. עם זאת, מסלול רונגיי עובר באזור מדברי וצחיח המציע נוף פראי וייחודי, עד לחיבור למסלול מרנגו ליד מחנה קיבו. הירידה במסלול זה מהירה יותר בהשוואה למסלול מרנגו הפופולרי, שכן הוא נחשב למסלול בדרגת קושי בינונית, ומתאים גם למטיילים ללא ניסיון בטיפוס הרים גבוהים.
מסלול אומבווה (Umbwe)
מסלול יחסית קצר וקשה. מדובר באחד המסלולים המאתגרים ביותר בגלל תנאי השטח והדילוג על שלבי ההתאקלמות. משך המסלול כ-6 ימים והוא מומלץ רק למטיילים מנוסים שחוו טיפוס הרים גבוהים ומודעים לכושרם הגופני וליכולתם לטפס מהר ללא שלבי התאקלמות.
המסלול המעגלי הצפוני
זהו המסלול החדש ביותר, הוא מתחיל בצד המערבי של ההר, בתחילתו הוא עובר דרך מסלול למושו, אך הוא ממשיך לחלקו הצפוני של ההר. משך המסלול 9 ימים והוא הארוך ביותר מבחינת זמן ומרחק, אך בגלל השהות הממושכת בגובה 3,950 מ' אחוז המטיילים המשלים את ההעפלה לפסגת ההר הוא בין הגבוהים ביותר.
רוצים לצאת לטרק לקילימנג'רו ולטייל בשמורות טנזניה המרתקות? למגוון טיולים בטנזניה לחצו כאן
צור קשר
BOARDING PASS
בכל שאלה ובקשה צרו עמנו קשר ונשמח לסייע בטלפון:
03-7444422
במייל:
info@my-trip.co.il
או דרך הטופס הבא
>>