כיצד השפיעה הקורונה על וייטנאם
מגפת הקורונה או בשמה הרשמי COVID-19 נכנסה לחיינו בתחילת השנה והשפיעה על מדינות רבות ומיליוני בני אדם ברחבי הגלובוס. וייטנאם הייתה אחת המדינות בעלת פוטנציאל ההדבקה והתמותה הגבוה בעולם, בשל קרבתה לסין מוקד ההתפרצות, ובשל תנאי מחייה ירודים בחלק מהכפרים והעיירות. בפועל, הפתיעה וייטנאם את העולם עם כוננות מהירה וכמעט אפס מתים לאורך כל התפרצות המגיפה במדינה. הכנו לכם סקירה קצרה החושפת כיצד הקורונה השפיעה על וייטנאם לאורך תקופה קשה זו.
מאת יוסי טיבי
לא מחכים לנגיף
קרבתה הגאוגרפית של וייטנאם לסין, וניסיון העבר שלה עם מחלות זיהומיות כדוגמת הסארס ב-2003, הובילו את ממשלת וייטנאם להתכונן להתפרצות נגיף הקורונה במדינתם שבועות לפני שבכלל אובחן בה מקרה ראשון. ימים מעטים לאחר שסין הודתה לראשונה על התפרצות מגפת הקורונה, השירות הציבורי, הכוחות הצבאיים ומשרד הבריאות הווייטנאמי פתחו בשורה של פעולות הנועדו למנוע את הגעת הנגיף למדינה. עוד בתקופה בה סין וארגון הבריאות העולמי טענו כי אין ראיה ברורה לכך שהנגיף עובר בין בני אדם, החלה וייטנאם בישום של מה שאנו מכירים כיום כ"ריחוק חברתי". תחילה, בוצעו בנמל התעופה הבינלאומי בהאנוי בדיקות חום וחיוב בבידוד לכל הבאים מווהאן, מוקד ההתפרצות הסיני, ובהמשך כל הטיסות בין וייטנאם לסין בוטלו . הממשלה הווייטנאמית יצרה קשר רציף וברור עם הציבור בנוגע להתפרצות הנגיף, הוקצו קווים ייעודיים לתמיכה ועזרה רפואית בנושא, ואף נפתחו אתרי אינטרנט הנועדו לעזור במידה ואזרח וייטנאמי חש בתסמינים. שר הבריאות הווייטנאמי נהג לשלוח הודעה יומית לאזרחים, המתזכרת אותם לשמור על היגיינה ומרחק חברתי. גם ערוצי התקשורת ושלל הרשתות החברתיות עסקו בנושא והעלו את המודעות בנוגע להתפרצות. סגנית ראש המחלקה לבקרת זיהומים במכון הלאומי להיגיינה ואפידמיולוגיה בהאנוי מסרה "לא ישבנו וחיכינו להוראות מארגון הבריאות העולמי. השתמשנו בנתונים שאספנו במדינה ומחוצה לה, החלטנו שאנחנו לא מחכים לנגיף, ושאנו פועלים מוקדם".
גל ראשון- וייטנאם באה לנצח את הנגיף
ב23 בינואר אובחנו בוייטנאם שני נשאי הקורונה הראשונים. היה זה אב סיני המתגורר בווהאן, אשר הגיע לביקור בנו המתגורר בוייטנאם. מיד לאחר מכן בוטלו כל הטיסות מסין ואליה. עד ה-1 בינואר, התגלו בוייטנאם שישה חולים בלבד, אך עובדה זו לא מנעה מהרשויות לקחת צעד קדימה במלחמה נגד הנגיף, והיא הכריזה על מגפה לאומית ומצב חירום במדינה. במהרה אסרה וייטנאם את כניסתם של כל האזרחים הזרים לגבולותיה, סגרה את בתי הספר ומקומות ציבוריים הומי אדם. על כל חולה שהתגלה במדינה, ביצעה הממשלה והרשויות מעקב אחר שרשרת ההדבקה של אותו חולה, אך לא רק. בניגוד לשאר מדינות העולם, לא רק אנשים אשר באו במגע ישיר עם חולה הוכנסו לבידוד, אלא הוכנסו גם אנשים שבאו במגע עם אנשים שבאו במגע עם חולה מאומת, או כל אדם שהיה בהתקהלות מכל סוג שהיא. וייטנאם באה לנצח את הנגיף. שגרירות ארצות הברית בוייטנאם וגם הממשל האמריקני שיבחו את וייטנאם על פעולותיה המהירות במלחמה בנגיף. באמצע חודש פברואר הכניסה ממשלת וייטנאם אוכלוסיית כפר בן עשרת אלפים תושבים להסגר לאחר שהתגלו בה 7 מקרי הדבקות בלבד. זהו ככל הנראה העוצר הגדול ביותר והראשון שהוטל מחוץ לסין. בתי ספר ואוניברסיטאות שאמורים היו להיפתח מחדש בפברואר אחרי חגיגות ראש השנה הסינית, הונחו להישאר סגורים ולהיפתח מחדש רק במאי. לקראת סוף חודש פברואר, המדינה עמדה על מספר מועט של נדבקים, ואפס, כן אפס, מתים מהנגיף. נראה היה כי וייטנאם ניצחה את הקורונה. מומחי בריאות מהעולם שיבחו את וייטנאם ואמרו כי מהירות התגובה הווייטנאמית היא הסיבה העיקרית להצלחתם. במשך שלושה שבועות בסופו של חודש פברואר לא דווח על אף מקרה קורונה חדש במדינה- עד שהגל השני פרץ במלוא העוצמה.
גל שני – סגר ארצי, סרטונים והאשמות
עם הגעתו של חודש מרץ, פתחה הממשלה את הטיסות הבינלאומיות, ולאט לאט, אזרחים וייטנאמיים ששהו בחו"ל, חזרו למדינתם כשהם מביאים עמם את הנגיף. לאחר השקט וההצלחה ששרר במדינה מזה שבועות הפכה בבת אחת עיר הבירה האנוי למוקד התפרצות קורונה עם עשרות מקרים. רק אז, דרשה הממשלה מכלל האזרחים לעטות מסכות פנים, וכל ההגבלות שהיו בגל הראשון הוחזרו. כלכלת וייטנאם, שגם ככה אינה מהגבוהות בעולם, עמדה בפני סכנת קריסה ממשית, ואלפי בני אדם נידונו לרעב. במהרה, חנויות רבות החלו להסב את ייעודם והחלו למכור מסכות פנים, ג'ל לחיטוי ידיים, ושלל מוצרי "קורונה" נוספים. בכל ערוצי המדיה ובעיקר בעיתונים ובטלוויזיה במדינה יידעו את הציבור מתי והיכן שהו חולי קורונה ואף עודדו אנשים לפנות למוקד מיוחד המברר אם אכן שהו באותו מקום עם חולה מאומת. בסוף חודש פברואר פרסם שר הבריאות הווייטנאמי סרטון שהפך ויראלי במהרה ובעזרת שיר וייטנאמי מוכר, הסביר לצופים איך לשטוף ידיים ולשמור על היגיינה. ב- 31 למרץ החליט הממשל הקומוניסטי במדינה על סגר ארצי של לפחות 15 יום עד ה15 באפריל. בפועל, הוארך הסגר, ונמשך כמעט עוד תחילת חודש מאי. בסוף חודש מאי, אחרי שבמשך 40 יום, לא דווח על אף מקרי הדבקות מקומיות בוייטנאם, החלה המדינה לשחרר אט אט את ההגבלות, בתי עסק, בתי ספר, אוניברסיטאות ואתרי תיירות גדולים חזרו למסלולם בהדרגה. אפילו ביחס למדינות אחרות שזכו לשבחים ונחשבו ל"מנצחות הקורונה" כמו ניו זילנד, דרום קוריאה וטאיוואן, היו בווייטנאם מספר נמוך בהרבה של מקרי קורונה, ואפס מקרי מוות במדינה. בניגוד למדינות אלו ואחרות, וייטנאם נחשבת להרבה פחות מפותחת כלכלית, ובכל זאת הצליחה וייטנאם להגיע למספרים מרשימים אלו הודות למודל בעלות נמוכה שהתבסס בעיקר על מדיניות הסגר קפדנית ומעקב אחר שרשראות הדבקה. בחלוף הימים עלו נגד המדינה הקומוניסטית עוד ועוד טענות כי הממשל מזייף את נתוני התחלואה, ונוהג בצורה קשוחה מידי כלפיי האזרחים, אך כל הטענות הללו הופרכו בידיי נציגי הבריאות העולמי ששהו בוייטנאם ובין היתר אימתו את הנתונים.
גל שלישי- ניצחון שלישי לווייטנאם?
בפעם השנייה מאז פרוץ המגפה בוייטנאם, נראה היה כי במדינה שורר שקט המבטיח חזרה לשגרה מלאה. כ-3 חודשים לא התגלה אף חולה במדינה. אך בסוף חודש יולי, עשרות אלפי אנשים פונו ממוקד התיירות דה נאנג במרכז המדינה לאחר ששלושה בני אדם, תושבי המקום, אובחנו כנשאי הנגיף.
מספר ימים לאחר מכן פורסם כי נפטרו שני המתים הראשונים במדינה, ולפתע אובחנו כעשרות מקרים חדשים מדי יום במדינה הקומוניסטית. בעקבות התפרצות הגל השלישי במדינה הוטלו שוב הגבלות ברחביה ובין היתר נאסרו התקהלויות בבירה האנוי. גם דוכני האוכל, הברים, ומועדוני הלילה נסגרו מחדש. כעת נשאלת השאלה האם גם בגל הנוכחי וייטנאם תנצח את הנגיף, והאם נוכל במהרה לחזור ולשוב לטייל במדינה אהובה ויפה זו. כל שיש לקוות הוא, שהנגיף יחלוף עלינו במהרה, ולפי איך שזה נראה עד כה, וייטנאם, בדרך הנכונה.
אולי יעניין אותך גם
צור קשר
BOARDING PASS
בכל שאלה ובקשה צרו עמנו קשר ונשמח לסייע בטלפון:
03-7444422
במייל:
info@my-trip.co.il
או דרך הטופס הבא
>>