8 האתרים שאסור לפספס בצפון הודו
אזורה הצפוני של תת היבשת ההודית הוא אזור מגוון ומלא בנופים מרהיבים. המטיילים בצפון הודו יגלו תרבויות שונות ומרתקות וערים גדולות היושבות לצד אתרי טבע עוצרי נשימה. האתרים הצפוניים של הודו מדהימים בזכות ההשפעות התרבותיות, פלאי האדריכלות וכמובן המטבח המקומי. בואו לגלות את האתרים שאסור לפספס בטיול לצפון הודו.
דרמסאלה – לספוג אווירה בודהיסטית
אחד היעדים האהובים בקרב המטיילים הישראלים בצפון הודו היא העיר דרמסאלה אשר בעצם מחולקת לשלושה כפרים שונים הממוקמים בעמק פסטורלי למרגלות הרי ההימלאיה. העיר שוכנת בעמק הנקרא קאנגרה במדינת הימאצ'ל פראדש, וידועה בעיקר בזכות זה ששימשה כביתם ומקלטם של מנהיג הבודהיזם הטיבטי הדלאי לאמה, והטיבטים הגולים. מהרגע שמגיעים לדרמסאלה חשים המטיילים באווירה בודהיסטית טיבטית רגועה ושלווה. בדרמסאלה אף ניתן לקחת חלק באחד משפע הקורסים המוצעים בעיר, ממדיטציה, יוגה, בישול, נגינה ועד לפילוסופיה טיבטית. דרמסאלה בורכה בשפע מקדשים ואתרי תפילה ובכל פינת רחוב ניתן לראות נזירים לבושים גלימות כתומות בהירות. בדרמסאלה תוכלו למצוא מקומות תיירותיים בשפע, אך האטרקציה המרכזית באזור היא פשוט להירגע וליהנות מהטבע והשלווה הנמצאים בכל פינה בעיר. מקלוד גאנג' היא העיירה המרכזית בדרמסאלה בה רוב המטיילים מתרכזים ובה גם נמצא מקדשו של הדלאי לאמה. אלו המחפשים ללון בלב הטבע מגיעים לכפר בגסו, ואלו המחפשים ניתוק מוחלט ימצאו את מבוקשם בכפר דרמקוט. כ-4 ק"מ מצפון מערב לעיירה המרכזית מקלוד גאנג', נמצא כפר הילדים הטיבטים, הממוקם בליבו של היער הקסום, ובו ילדי הטיבטים הגולים זוכים לתנאים טובים, להשכלה בחינם, ולמזון.
ורנאסי – ביקור בעירו של שיווה
ורנאסי, השוכנת בצפון הודו במדינת אוטר פרדש, היא כל מה שדמיינתם על הודו, ועוד. ורנאסי היא אחת הערים המיושבות העתיקות בעולם, ובין הקדושות ביותר להינדים. עולים לרגל מכל העולם באים לגנגס כאן לשטוף את כל צרותיהם וחטאיהם במים הקדושים, לשרוף את גופותיהם של היקרים להם, או לסיים את חייהם כאן, בתקווה לשחרור ממעגל הלידה מחדש. ורנאסי מעוטרת בהמוני מקדשים לאלים ולאלות ההינדים. לצפות בזריחה מעל נהר הגנגס ולטייל בין הגהאטות (המדרגות שמובילות לנהר הגנגס) הינן רק שתיים מהחוויות העוצמתיות שתוכלו להעניק לעצמכם בביקורכם בעיר. ורנאסי היא עיר קסומה ומיוחדת שתעורר את כל החושים. כיוון שורנאסי תוססת, צבעונית וגם עמוסה, כאוטית ורועשת הרבה יותר מכל עיר אחרת, לא מומלץ שהיא תהיה התחנה הראשונה בטיולכם בהודו, אך לבטח אסור לדלג על ביקור בה, שכן סביר להניח שהיא תהפוך להיות העיר האהובה עליכם בכל הטיול.
רישיקש – בירת היוגה העולמית
עיר פופולרית נוספת בצפון הודו היא רישיקש, המכונה גם בירת היוגה העולמית, וטומנת בחובה מיקס מרהיב של תיירים ומקומיים, קופים ופרות, באבות בגלימות כתומות וזקנים ארוכים, אשרמים, מקדשים והמון בתי ספר ליוגה, לצד שלל מקומות לתפוס בהם שקט ושלווה כדי לספוג את הקסם שיש בעיר המיוחדת הזו. אפילו חברי להקת הביטלס לא יכלו מול הקסם של רישיקש ובילו ויצרו פה בסוף שנות ה-60 העליזות. בין הדברים המעניינים שתוכלו לעשות בעיר – להשתתף בטקס הגנגה פוג'ה (גנגה ארטי) בשעות הערב המוקדמות לגדות הגנגס, במהלכו מדליקים נרות ומשיטים אותם בסירות מקושטות פרחים לאורך הנהר, לבקר באשראם של המהרישי יוגי, אותו אשאם מפורסם שהביטלס ביקרו בו וכתבו בו את מרבית השירים ל"אלבום הלבן", לקחת קורס בישול מסורתי או ללמוד יוגה ומדיטציה מהטובים ביותר.
מנאלי ועמק פרוואטי – בין כפרים ציוריים ומעיינות חמים
מנאלי היא עיירה שלווה על גדות נהר הביאס, המוקפת ירוק וטבע, ומשמשת כיעד בסיס נהדר ליציאה לטיולים וטרקים בסביבתה. מצפון לדרום מנאלי חוצה נהר שוצף וגועש הנקרא נהר הביז, המציע שלל אטרקציות כמו רפטינג אומגות או סתם פיקניק רגוע על גדותיו. בנוסף, מנאלי מקושטת במקדשים וארמונות שונים כדוגמת טירת נגר או מקדש הדימבה העתיק. הכפר הסמוך נקרא ושישט וגם הוא ידוע כיעד אהוב על המטיילים באזור, הוא נמצא מצפון מזרח למנאלי מעבר לנהר הביאס. בכפר תוכלו למצוא גם בריכת מים מינרלים חמים. כארבע שעות נסיעה ממנאלי נמצא אחד העמקים המיוחדים והפראיים ביותר בצפון הודו, עמק זה נקרא עמק פרוואטי והוא מוקף בהרים ירוקים, שדות שלג וקרח ומשובץ במספר כפרים ציוריים קטנים, השוכנים בין טרסות עשירות בצמחייה לצד יערות אורנים. עמק פרוואטי טומן בחובו מעיינות חמים, טרקים עם נופים מהפנטים, כפרים קסומים ויערות אורנים שפשוט אי אפשר להוריד מהם את המבט. במרכז העמק, שוכן לו הכפר הפופולרי בקרב מטיילים ישראלים "קאסול". בצמוד לעמק פרוואטי נמצא עמק ספיטי וגם עמק קינור, הידועים גם הם כמקומות עם טבע פראי ועוצר נשימה .
ג'איפור – סיור בעיר הוורודה
ג'איפור, בירת מדינת ראג'אסטאן בצפון מערב הודו, היא עיר מרתקת אשר נבנתה בשנת 1727 ונחשבת ליעד תיירותי ופופולרי בכל טיול להודו. העיר טומנת בחובה שדרות רחבות, גנים מרווחים, ושפע של היסטוריה ותרבות. בשנת 2019 הוכרזה העיר כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, הודות למבנים הוורודים ולאדריכלות הייחודית שבה, אשר גם זיכו אותה בכינוי "העיר הוורודה". כינוי זה ניתן לה לאחר שבשנת 1875 הורה שליט העיר לצבוע את כל הבתים והמבנים בעיר בורוד, אשר מסמל במדינה הכנסת אורחים, לכבוד ביקורו של הנסיך אלפרד ממדינת ווילס. אף על פי שאזור "העיר הוורודה" מתייחס רק לרובע העתיק של ג'איפור, ניתן למצוא ארמונות מבצרים ומקדשים מפוארים בכל רחבי העיר. האזור התיירותי המרכזי בעיר נקרא "city palace" והוא יושב בתוך העיר העתיקה מוקפת החומה. זהו למעשה מתחם הארמון עם ארכיטקטורה מהפנטת המשמש עד היום בית למשפחה המלכותית של ראג'אסטאן החיים באזור פרטי ומבודד בארמון. הארמון והאזור פתוח לקהל ומשמש כסוג של מוזיאון פתוח מוקף בגנים יפים. הארמון בג'איפור בניגוד לארמונות אחרים בראג'אסטן משאיר רושם רב על המבקרים בו והנוכחות המלכותית עדיין מורגשת.
הרי ההימאליה – אל רכס ההרים הגבוה בעולם
רכס הרי ההימלאיה – "מעון השלג" בסנסקריט – הממוקם במרכז יבשת אסיה, נחשב לרכס ההרים הגבוה ביותר בעולם, עם פסגות הרים בגבהים של למעלה מ-8,000 מטרים מעל פני הים, המפורסם ביותר ביניהם הוא כמובן האוורסט, המתהדר בגובה מרשים של 8,848 מטרים וממוקם לאורך הגבול בין נפאל וטיבט. רכס זה נחשב לצעיר במונחים גאולוגיים – המומחים מאמינים כי ההימלאיה נוצר לפני כ-10 מיליון שנה בלבד, כאשר תת היבשת ההודית, אז אי, נדדה באוקיינוס עד אשר התנגשה בעוצמה ביבשת אסיה והתחברה אליה, מה שיצר את הרכס המרשים. אולי תופתעו לדעת כי הודו ממשיכה לנדוד צפונה גם היום, כחצי סנטימטרים בשנה, תוך שהיא דוחפת את הרי ההימלאיה, עובדה הגורמת לרכס לגבוה ולאזור כולו לחוסר יציבות ורעידות אדמה תכופות. לרכס ההימלאיה השפעה גדולה על האזור בו הוא ממוקם בכמה מישורים – הקרחונים הרבים בו מהווים מקור לנהרות הגדולים באזור, המוכר ביותר שבהם הוא נהר הגנגס הקדוש, בשל גובהו של הרכס הוא חוסם את הרוחות הקרות של סיביר מלעבור דרומה להודו, וגם מונע מגשמי המונסון שבהודו לעבור צפונה לטיבט, ואפילו את ג'ינגיס חאן וצבאו הצליח ההימלאיה לעצור, עת ניסו לכבוש את הודו תחת שלטונם של האימפריה המונגולית.
טיול ברכס הרי ההימלאיה מזמן היכרות עם תרבויות חדשות ומרתקות, כיבוש פסגות חדשות, ביקור במקדשים חשובים והנאה רצופה מנופים דרמטיים המשתנים במהירות בין מדבר צחיח במורדות ההרים ועמקים ירוקים עם צמחייה עשירה, נהרות שוצפים, מפלים יפים ואגמים בצבעי טורקיז מהפנט. חשוב לתכנן היטב את הטיול בהימלאיה ההודית בגלל תנאי מזג האוויר, המרחקים ממקום למקום וזמינות התחבורה. אפשר לטייל באזור בעונת הקיץ וליהנות מאוויר צלול ומאקלים נוח לטיולים, אך אפשר לבקר גם בחורף כדי ליהנות מהפסגות המושלגות ומהאווירה החורפית הקסומה, כאשר בעונה הקרה נפתחים גם אתרי הסקי בהרים ואפשר לשלב חופשת סקי במחירים אטרקטיביים. רבים מתחילים את הטיול בהרי ההימלאיה ההודית לאחר נחיתה בדלהי, ממנה יוצאים ברכבת מהירה לצ'אנדריגר הממוקמת בשולי רכס שיוואליק, בצפון מערב הודו.
בהימאליה ההודית מסתתרים כפרים עתיקים וציוריים בלב ההרים, אליהם ניתן להגיע באמצעות תחבורה ציבורית. במהלך הטיול באזור ניתן ללון בעיירות נופש פופולריות או בכפרים העתיקים, ואפשר לצאת לטיולי כוכב עם רכבי שטח ונהגים מקומיים מיומנים. לאחר הלינה בשימלה כדאי לטייל באזור ההררי ולבקר באתרים מעניינים ומרשימים כמו אגם טאני ג'ובאר, העיר העתיקה של רמפור, מקדש השמש בניראט ועמק סנגלה הפורה שנפתח למבקרים זרים רק בשנת 1989. במהלך הטיול בהימלאיה ההודית מומלץ לבקר בעמק ספיטי, מדבר צחיח עם נופים דרמטיים בלב ההרים הגבוהים, כמו גם בעיירה העתיקה נאקו השוכנת לחופו של אגם יפיפה, במנזר הטיבטי המרשים בכפר טאבו, ובמנזר דנקאר הניצב על מצוק תלול מעל הכפר. כמו כן, כדאי לבקר בכפר קיבר הנמצא בגובה 4,200 מ'. המסלול לכפר מפותל ובמהלכו חולפים ליד מנזרים ומקדשים רבים, ביניהם מנזר קי השוכן בלב הנוף המדברי הצחיח. האזור ידוע בכפרים העתיקים בהם המקומיים מקפידים על אורח חיים מסורתי ומלאכות יד ההולכות וחולפות מהעולם, המקומיים באזור ידידותיים ויש המזמינים תיירים לביתם לתה הודי, ארוחה חמה ואפילו לינה. מהמדבר הצחיח כדאי לעבר במעבר ההרים הגבוה לעיר מנאלי, זו עיר יחסית תיירותית ועמוסה במבקרים, ממנה ניתן לצאת לטרקים באזור ולטייל בעמק צ'נדרה טל הידוע בנופיו הקסומים, באגם הירח ובאתרים נוספים. אחד משיאי הטיול בהימלאיה ההודית הוא ביקור בלדאק, עם זאת כדאי לדעת כי בחורף דרכי הגישה לעיירה סגורים בגלל השלג הרב. ללדאק ניתן להגיע באמצעות אוטובוסים, וכדאי לצאת לטרקים באזור ולבקר במנזרים המרשימים. ניתן לתכנן טיול בהימלאיה ההודית הכולל ביקור במנאלי והאזור, ולאחר מכן לעבור דרך מעבר רוטנג ללדאק.
דלהי – לטייל באחת הערים העתיקות בעולם
דלהי מורכבת משני חלקים – דלהי העתיקה, הממוקמת בצפון העיר ההיסטורית, וניו דלהי – דלהי החדשה – הממוקמת בדרום העיר ומשמשת כבירתה של הודו מאז 1947. דלהי, אחד מהאזורים האורבניים הגדולים במדינה, יושבת על גדת נהר היאמונה, שהוא יובל של נהר הגאגנס המפורסם. בין אם תהפכו את דלהי כבסיס לטיול שלכם בהודו, או בין אם היא יעד נוסף מתוך רשימה ארוכה, תגלו כי קשה להתעלם מהסצנה הייחודית של העיר, מרחובותיה וסמטאותיה העמוסים ומהשקיעות הקסומות על רקע מקדשים עתיקים.
לחקור את דלהי זה כמו לאכול עוגת שכבות סופר טעימה, כשבכל ביס, תגלו הפתעה ועולם שלם של תרבויות. העיר בנויה משכבות על שכבות של היסטוריה, נקודות ציון מהעבר, אנדרטאות, שווקים, מקדשים עתיקים ואתרים של מורשת עולמית. מכיוון שדלהי היא אחת הערים ההיסטוריות ביותר עלי אדמות, היא גם הספיקה להיות עיר בירה של לא פחות משבע תרבויות שונות! לכן חשוב להקדיש מספיק זמן כדי להכיר אותה לעומק.
הניגודיות בין דלהי העתיקה לניו דלהי המתוכננת בקפידה, היא אדירה ומורגשת וחשוב להקדיש מספיק זמן לחקור את שני חלקי העיר. אחד המקומות האייקוניים ביותר בדלהי הוא המבצר האדום, אנדרטה מופלאה המשמשת כסמל למאבק של הודו לחירות. תוכלו להגיע למבצר האדום בכל ערב, אז מתקיים בו מופע צלילים מהפנט של תולדות המבצר. מסגד ג'מה הוא אוצר נהדר של העיר העתיקה והוא גם אחד המסגדים הגדולים בהודו. הרחוב המרכזי של הודו העתיקה הוא צ'נדי צ'וק, בו תגלו כאוס של מכוניות, ריקשות, אופניים, עגלות הולכי רגל, פרות, קופים ומה לא, הודו במיטבה. שער הודו הממוקם במרכז ניו דלהי הוא אנדרטה מרשימה שנבנתה לזכרם של החיילים ההודים שאיבדו את חייהם במלחמת העולם הראשונה. המקדש הבהאי, הנקרא גם מקדש הלוטוס, הוא אחד המבנים המהפנטים שתראו בניו דלהי, הוא מעוצב בצורת פרח לוטוס, וזוהר בצורה מיוחדת בלילה. המקדש מכוסה שיש לבן, ושייך לאמונה הבהאית (אותם חבר'ה שאחראים על הגנים הבהאים בחיפה!).
מבחינה היסטורית, דלהי היא אחת הערים החשובות בהודו, שכן היא שימשה מוקד פוליטי מסחרי ותרבותי חיוני לארוך כל ההיסטוריה שלה. זוהי גם אחת הערים העתיקות ביותר בעולם, וככל הנראה הייתה מיושבת ברציפות מהמאה ה-6 לפני הספירה.
דלהי מציעה גם חוויה קולינרית וחגיגה לבלוטות הטעם שלכם. תוכלו להתחיל בארוחת בוקר בסגנון דרום הודי עם אידלי (סוג של עוגת אורז המוגשת כארוחת בוקר) להמשיך לצהריים עם פונג'אבי קולצ'ה (לחם עדין עם תיבולים המוגש עם תוספות) ולסיים את ארוחת הערב עם אורז קארי מוגולאי עשיר לצד צ'יקן טיקה טעים. בין לבין, אל תשכחו להשאיר מקום לכמה מהמתוקים שדוכני הרחוב מוכרים, בין אם זה ג'לבי מתוק (סלילי בלילה מטוגנת מצופה סירופ וסוכר) או אם בין אם אתם מתענגים על קערת קייר טעימה, אין ספק שלא תוכלו להפסיק לטעום את העיר.
הטאג' מהאל – סיפור אהבה שהפך לפלא עולמי
הטאג' מאהל, השוכן בעיר אגרה דרומית לניו דלהי, הוא קומפלקס ענק (700 דונם) מלא בגנים תעלות מים מרפסות מרוצפות ובמרכזו ארמון. פירוש שמו של הטאג' מאהל בפרסית הינו "כתר הארמון", והוא אכן נחשב לפנינה אדריכלית באומנות המוסלמית בהודו ולאחת מיצירות המופת העולמיות.
מאחורי בניית הארמון מסתתר אחד מסיפורי האהבה הטרגיים המרתקים של העת העתיקה.
שאה גי'האן אשר היה קיסר האימפריה המוגולית בנה את המבנה והאתר כולו כהנצחה למען אשתו השנייה שנפטרה בגיל 32 בלבד, לאחר לידת בתם המשותפת. שאה ג'יהאן אשר היה שבור מצער ממות אשתו האהובה הכריז על תקופת אבל של שנתיים בממלכה במהלכן הזניח את ענייני ניהול הממלכה והקדיש את כל זמנו לתכנון ובניית המבנה המובטח לזכר אהובתו. הקיסר זימן את מיטב האדריכלים של אותה תקופה מכל רחבי תבל, ובנייתו של הארמון החלה. הבנייה עצמה ארכה כ-23 שנים בידי לא פחות מ-20 אלף פועלים של הקיסר, חומרי הגלם לבניית המתחם הובאו מכל רחבי העולם על גבם של אלפי פילים. האגדה מספרת כי לאחר השלמת מבנה הטאג' מאהל, כרת הקיסר את ידיו של האדריכל הראשי על מנת שלא יוקם עוד מבנה מרשים שכזה בכל העולם. לאחר מותו, נקבר הקיסר ג'יהאן לצד אהובתו בטאג' מהאל המרשים.
הכניסה לטיול במתחם גורמת למטיילים תחושה של הפרדה בין ההמולה העירונית של העיר אגרה, לבין תחושת הרוחניות והפאר של הטאג' מהאל. ארמון הטאג' מהאל עשוי משיש לבן ובנוי בצורת מלבן כאשר בפינותיו ניצבים מגדלים מתומנים ומעל כל אחד מהם שומרת כיפה לבנה. הסימטריה של מבנה הטאג מאהל מדהימה והיא מורגשת מכל זווית וכבר מהכניסה עוברים דרך גנים מטופחים ותעלות מים כאשר הארמון נמצא באופק. מבנה הטאג’ מאהל מורכב מהמאוזוליאום ומשני צדדיו מגדלים, אחד הוא מסגד והשני נבנה לצורך הסימטריה. מצבות הזיכרון של השאה ושל אשתו נמצאות מתחת לכיפה המרכזית ואילו הקברים עצמם נמצאים בחדר נעול במרתף שמתחת. בשנת 1983 הכריז אונסק”ו על הטאג’ מהאל כאתר מורשת עולמית ובשנת 2007 הוכרז הטאג’ מהאל כאחד משבעת פלאי תבל החדשים.
אולי יעניין אותך גם
צור קשר
BOARDING PASS
בכל שאלה ובקשה צרו עמנו קשר ונשמח לסייע בטלפון:
03-7444422
במייל:
info@my-trip.co.il
או דרך הטופס הבא
>>